top of page

 

Formål: I mange lande anses rygning som den vigtigste forebyggelige risikofaktor for udviklingen af komplikationer under graviditet og fødsel. Formålet med dette studie var at evaluere effekten af et intensivt 6 ugers guldstandardprogram (GSP) for gravide kvinder i real-life.

Metode: Dette studie var baseret på data fra den danske rygestopbase. Studiet inkluderede 10.682 kvinder i den fertile alder. De gravide kvinder blev identificeret gennem landspatientregisteret (LPR).

 

Resultater: 76 % af kvinderne svarede ved opfølgningen. Rygestopraten var 24-32 % for både gravide og ikke-gravide kvinder. Der blev identificeret følgende faktorer af betydning for at kontinuerligt rygestop: Programformen (individuel/gruppe), høj alder, stor-rygning, gennemførsel af programmet, anbefaling fra en sundhedsprofessionel og at være socialt udsat.

Konklusion: Guldstandardprogrammet ser ud til at være lige så effektivt blandt gravide rygere som blandt ikke-gravide rygende kvinder. Grundet den relativt store effekt og kliniske signifikans, vil GSP være et attraktivt element i rygestopinterventioner for gravide kvinder.

Læs den originale artikel 


 

Læs et længere dansk resumé

Læs et kort abstract

Effekten af Guld Standard Programmer (GSP) for rygestop hos gravide og ikke-gravide kvinder

Forfattere: M Rasmussen, BL Heitmann, H Tønnesen

Tidsskrift: International Journal of Environmental Research and Public Health 2013 · 10(8) · 3653-3666

Original titel: Effectiveness of the Gold Standard Programmes (GSP) for Smoking Cessation in Pregnant and Non-Pregnant Women

bottom of page